Yayoi Kusama Pop-taide

 Wikipedia:


Yayoi Kusama (jap. 草間 彌生, Kusama Yayoi; 22. maaliskuuta 1929 Matsumoto) on japanilainen nykytaiteilija. Hän syntyi Matsumotossa ja asui vuosina 1958–1972 Yhdysvalloissa.


Kusama palasi 1970-luvulla Japaniin, jossa vastaanotto ei ollut erityisen lämmin. Paniikkikohtausten vaivaamana hän asettui psykiatriseen hoitolaan, jossa hän yhä asuu. Hän palasi taiteen pariin 1980–1990-luvuilla, ja 2000-luvulla hän aloitti muodin parissa ja oli yhteistyössä muotisuunnittelija Issey Miyaken ja Marc Jacobsin sekä Louis Vuitton -merkin kanssa.


Kusama on mielenterveysongelmistaan huolimatta maailmanlaajuisesti arvostettu taiteilija, jolle myönnettiin vuonna 2006 Praemium Imperiale. Hän on lapsesta lähtien kärsinyt hallusinaatioista ja hyödyntänyt niitä taiteessaan. Vuonna 2016 hänellä on tekeillä olevassa Ikuinen sieluni -maalaussarjassa 500 teosta, mutta hän uskoo niitä syntyvän vielä tuhat tai kaksituhatta.


Pohjoismaissa kiertänyt Kusaman retrospektiivinen näyttely In Infinity oli esillä 8. lokakuuta 2016 - 22. tammikuuta 2017 Helsingissä HAMissa. Se koostui noin 200 teoksesta.


Teoksia:

Ikuinen sieluni: Taideteoksesta kerrotaan jo esittely tekstissä yläpuolella 

Ikuinensieluni HAMissa                                                 Yayoi Kusama: Peilihuone (Kurpitsa), 1991. 

(Installaationäkymä). Kuva: HAM / Hanna Kukorelli

                                                      Yayoi Kusama: Häivytyshuone, 2016 
(Installaationäkymä). Kuva: HAM / Hanna Kukorelli
Näyttely levittäytyy myös näyttelysalien ulkopuolelle. HAM-kulmassa Kusaman interaktiivinen Häivytyshuone kokee vähitellen muodonmuutoksen, kun yleisö täyttää sen värillisillä pilkkutarroilla. Kesällä 2016 Helsingin talvipuutarhassa esillä ollut tuhannesta teräspallosta koostuva Narkissos-puutarha on näyttelyn ajan nähtävillä HAM-metrossa Kampin metroasemalla.


Kommentit

Suositut tekstit